Een succesvolle blog schrijven is niet makkelijk. Er gaan een aantal punten aan vooraf waar je aan moet denken. Zo in het wilde weg gaan schrijven gaat niet werken. Je moet weten welk publiek je krijgt en waar je publiek naar op zoek is. Daarom hebben we 5 essentiële stappen voor je samengesteld zodat je een succesvolle blog kunt schrijven waarmee een extra inkomen te verdienen is.

1. Doelgroep en onderwerp

Wat is je doelgroep? Onderzoek welk publiek er op je blog komt en waar ze naar op zoek zijn. Wat is relevant voor je gebruiker? Schrijf niet alleen voor Google en om zo hoog mogelijk in de zoekresultaten te komen. Google geeft juist extra credit als je de juiste informatie aan je publiek toont. De blog die je gaat schrijven moet dus aansluiten bij de interesse en behoefte van je bezoeker.

2. Structuur en opmaak

Een goede blog valt of staat met de juiste structuur en opmaak. Je blog moet een duidelijke structuur hebben die goed te volgen is voor je bezoeker. Een korte inleiding misschien, een duidelijke boodschap en een afsluiting. Ik geef toe dat ik me hier niet altijd aan hou, maar dit is ook een beetje een persoonlijke blog. Mocht je echt over een bepaald onderwerp schrijven waar iemand informatie uit gaat halen, dan zou ik dit zeker aanhouden. De teksten moeten makkelijk leesbaar zijn, gebruik tussenkopjes of nummer bepaalde alinea’s. Het gebruik van afbeeldingen is ook altijd goed (ik weet het, moet ik meer doen).

3. Inhoud en kwaliteit

Ga in op de inhoud en kwaliteit van je blog. Kijk ook naar het design en gebruik iets anders dan het standaard thema van bijvoorbeeld WordPress. Een unieke blog met waardevolle informatie doet het doorgaans een stuk beter in Google dan het zoveelste design met dezelfde informatie. Let op je teksten en zorg voor een goede grammatica. Onderbouw waar nodig met bronnen en referenties.

4. Promotie en delen

Het promoten en delen van je blog is eveneens belangrijk. Zonder promotie geen bezoekers wat resulteert in geen extra inkomen. Je blog heeft geen waarde als er niemand langskomt om het te lezen. Zorg daarom dat je actief je blog gaat promoten. Dit kan op social media, via e-mail, youtube, Pinterest, Linkedin etc. Er zijn veel mogelijkheden. Bedenk waar je je blog allemaal kunt delen. Als je mensen laat reageren op je blog, zorg dan dat je ook gaat antwoorden. Zo ontstaat interactie wat waardevol voor Google is.

5. Analyse en optimalisatie

Analyseer je blog. Wat komt er binnen en wat vinden mensen interessant. Waar haken ze juist af? Dit kan met tools zoals Google Analytics. Dit is gewoon gratis te gebruiken en te installeren. Zorg dat je inzicht krijgt in het gedrag van de bezoeker. Op basis van deze gegevens kun je je blog verder optimaliseren zodat je meer geld kunt verdienen met je blog.

Geef een reactie