Een extra inkomen genereren door de verkoop van je eigen ebook! Een erg populaire manier die zeker de moeite waard is. Een ebook schrijven is makkelijk als je een bepaalde expertise bezit. Als je dit om kunt zetten naar een ebook kun je hier veel geld mee verdienen.

Een groot voordeel van een eigen ebook publiceren is dat je dit van begin tot eind helemaal zelf kunt doen. Je bent niet afhankelijk van een uitgever maar beslist alles zelf. Klanten kunnen je ebook kopen en deze gelijk downloaden of per email ontvangen. Een ebook is vaak een praktische oplossing voor een probleem of ongemak of je deelt kennis over een bepaald onderwerp. Denk hier niet te zwaar over. Je ebook kan echt overal over gaan. Denk aan bijvoorbeeld een bepaald hondenras trainen, bepaalde barbecue gerechten, kennis over een bepaald programma, tutorials, how to’s etc. Het enige belangrijke is dat je dit doet vanuit je eigen kennis / expertise, je eigen passie of je eigen hobby.

Hoe handig is het voor je site bezoeker dat er een ebook beschikbaar is met alle informatie die hij of zij zoekt? Precies, dat is wel een paar euro waard. Je kan een ebook van enkele pagina’s aanbieden voor +/- € 10,00. Maak het wel aantrekkelijk om makkelijk te kopen voor je bezoeker. Maak je er echt een uitgebreid ebook van met veel waarde, dan kunnen de prijzen voor een ebook oplopen van € 20,00 tot wel € 150,00.

Stappenplan om zelf een ebook te maken

Waar begin je? Het is belangrijk om goed na te denken over de indeling en wat voor informatie je precies wil delen. Hierbij een aantal stappen die je kunt volgen om zelf een ebook te maken:

1. Kies een onderwerp

Het is niet makkelijk om het juiste onderwerp te vinden. Bedenk waar je goed in bent. Waar heb jij veel verstand van? Waar ligt je expertise? Voor welke problemen heb jij de oplossing? Schrijf dit voor jezelf op zodat je later het een en ander kunt wegstrepen zodat de beste ideeën overblijven.

2. Kies hoofdonderwerpen en sub onderwerpen

Als je het onderwerp helder hebt is het van belang dat je hoofdonderwerpen en sub onderwerpen kiest. Pas wel op dat je niet te veel onderwerpen gaat kiezen. Het moet overzichtelijk en ’to the point’ blijven.

3. Schrijf een eerste opzet van je ebook

Als je een idee hebt van de structuur dan kun je starten met het schrijven van je ebook. Dit zal niet in één keer perfect gaan. Schenk hier nog niet meteen te veel aandacht aan. Zorg dat je een eerste opzet krijgt van je ebook. Weet je even iets niet, sla dit dan even over. Dit komt later aan bod.

4. Ebook cover maken

Je hebt net je eerste opzet van je ebook geschreven. Even tijd voor iets anders. Start met de cover van je ebook. De eerste indruk voor je toekomstige kopers moet goed zijn, dus een mooie cover doet wonderen. Je zou hier een designer / freelancer voor kunnen inhuren, maar door een simpele zoekactie op Google zul je verschillende nuttige tools tegenkomen waarmee je een mooie ebook cover kunt maken.

5. Perfectioneer de tekst van je ebook

Je hebt zojuist een mooie cover gemaakt voor je ebook. Met een frisse blik kun je nu de opzet van je ebook perfectioneren. Loop je tekst door en vul aan waar dat nodig is. Haal eventuele fouten uit je tekst en maak de tekst zo aantrekkelijk mogelijk om te lezen.

6. Opmaak, tekst en afbeeldingen

Klaar met de tekst voor je ebook? Dan is het tijd voor de opmaak van de tekst. Zorg ervoor dat je relevante afbeeldingen gebruikt. Dit moet wel in balans zijn met de tekst. Te veel afbeeldingen is niet goed en kan onprofessioneel overkomen. Het ligt natuurlijk ook aan het onderwerp van je ebook. De opmaak moet duidelijk zijn. Zorg voor mooie titels en een duidelijke inhoudsopgave.

7. Publiceer je ebook

Is je ebook klaar? Dan kun je je ebook publiceren. Een ebook is in de meeste gevallen een PDF bestand. Sla je ebook op als PDF en je bent klaar om deze te verkopen. Het makkelijkst om dit te doen is via je eigen website. Laat je bezoeker betalen waarna automatisch een digitale download zal starten. Je kunt het ook via email versturen. Weet je niet hoe je dit voor elkaar krijgt? Binnenkort een uitgebreide handleiding hoe jij je ebook te koop kunt aanbieden op je eigen website.

Geef een reactie